Warning: Use of undefined constant get_magic_quotes_gpc - assumed 'get_magic_quotes_gpc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/hasbo.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cforms/lib_functions.php on line 342 Warning: Use of undefined constant theme_load_js - assumed 'theme_load_js' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/hasbo.nl/httpdocs/wp-content/themes/simplex/functions.php on line 11 Warning: Use of undefined constant nav_js - assumed 'nav_js' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/hasbo.nl/httpdocs/wp-content/themes/simplex/functions.php on line 32 Haarlems Symfonisch Blaasorkest » Blog Archive » De Russische Ziel – Nieuwe Groenmarkt kerk - Symfonische Blaasmuziek uit Haarlem

De Russische Ziel – Nieuwe Groenmarkt kerk

Concert
De Russische Ziel
When
zondag, december 11, 2011
15:00 - All Ages
Where
Groenmarktkerk (map)
Nieuwe Groenmarkt 12
Haarlem, Noord-Holland, Nederland 2011 TW
Other Info
Proef de Russische Ziel met het Haarlems Symfonisch Blaasorkest
Muzikale reis wordt voortgezet met Russische en door Rusland geïnspireerde muziek

Kaarten zijn te verkrijgen aan de kassa

Met ‘De Russische Ziel’ brengt het Haarlems Symfonisch Blaasorkest onder leiding van Matthijs Broers een zeer boeiend programma met Russische en door Rusland geïnspireerde muziek. Het orkest neemt u mee op reis met meeslepende muziek uit de negentiende en twintigste eeuw. Daniel Follmann soleert daarbij in een prachtig concert voor trombone en blaasorkest. U bent van harte welkom op 11 december om 15.00 uur in de Groenmarktkerk.

Het orkest maakte in de afgelopen jaren al een interessante reis. Het richtte zich achtereenvolgens op Amerika, met muziek waarin de Amerikaanse moderniteit en technologie doorklonk, en verraste daarop met wervelende Turks-Griekse klanken in ‘De Muzikale Karavaan’. Ook het optreden in De Lichtfabriek vorig jaar, met festivalmuziek in Latijns-Amerikaanse sferen en delen uit de musical Evita, was een groot succes. Met wisselende muzikale thema’s streeft het Haarlems Symfonisch Blaasorkest naar verscheidenheid en samenhang.

De Russische Ziel, oftewel de Roesskaja Doesja, staat voor de Russische cultuur, die gekenmerkt wordt door het samengaan van uitersten. Tweehonderd jaar geleden groeide bij Russische schrijvers, beeldend kunstenaars en componisten het besef van een authentieke Russische aard. Zij waren niet meer tevreden met het louter navolgen van westerse voorbeelden, maar beseften des te sterker ook een eigen, Aziatische achtergrond te hebben. De componisten ontdekten de Slavische volksmuziek. We horen deze uitersten ook terug in hun muziek: uitbundigheid en verstilling, lyriek en nuchterheid, harmonie met dissonanten, en een strak ritme met adembenemende versnellingen en vertragingen.

Programma
Het programma weerspiegelt de Russische Ziel in sterke mate, met composities van een hoog niveau. Geopend wordt met ‘De Fanfare’ uit Rachmaninovs Eerste Symfonie. ‘De Polovtsiaanse Dansen’ baseerde Borodin op een verhaal uit de 12e eeuw over Vorst Igor, dat hij in gepassioneerde muziek heeft omgezet. Rimsky-Korsakov liet zich in zijn concert voor trombone en blaasorkest inspireren door militaire blaaskapellen. In het fraaie en opgewekte stuk soleert Daniel Follmann op de trombone.

Met ‘Russian Christmas Music’ mengde de Amerikaanse componist Alfred Reed op stemmige wijze een Russisch Kerstlied met Russisch-Orthodoxe motieven. Hij schreef het werk in opdracht, met als doel de Amerikaans-Russische samenwerking tijdens de Tweede Wereldoorlog te accentueren. Een bekend Amerikaans musicalnummer werd door Sjostakovitsj bewerkt tot ‘Tahiti Trot’. Het concert wordt afgesloten met ‘De Slavische Mars’ (1876) van Tsjaikovski, een compositie met een politieke boodschap. Het was bedoeld om de Russische vrijwilligers te ondersteunen die aan de strijd van de Serviërs tegen de Turken deelnamen. Het stuk, dat is gebaseerd op twee Servische volksliederen, is geen marcheermars, maar een vitale muzikale uitbeelding van strijdvaardigheid en kracht.

Datum: zondag 11 december 2011
Aanvang: 15.00 uur
Plaats: Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 12, Haarlem
Entree: 10 euro aan de zaal. Kinderen, CJP, Haarlem pas, 65+: 8 euro
Reserveren via www.hasbo.nl

Dit concert is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van het Cultuurstimuleringsfonds van de gemeente Haarlem en de J.C. Ruigrok Stichting, waarvoor onze oprechte dank.

In 2012 bestaat het Haarlems Symfonisch Blaasorkest 60 jaar. Voor vacatures zie: Vacatures

- Sergej Rachmaninov, Fanfare
- Alexander Borodin, Polovtsiaanse Dansen
- Nikolaj Rimsky-Korsakov, Concert voor Trombone en Blaasorkest, Solist: Daniel Follmann

Pauze

- Alfred Reed, Russian Christmas Music
- Dmitri Sjostakovitsj, Tahiti Trot
- Pjotr Tsjaikovski, Slavische Mars

« Back to the calendar

Plaats een reactie