Warning: Use of undefined constant get_magic_quotes_gpc - assumed 'get_magic_quotes_gpc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/hasbo.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cforms/lib_functions.php on line 342 Warning: Use of undefined constant theme_load_js - assumed 'theme_load_js' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/hasbo.nl/httpdocs/wp-content/themes/simplex/functions.php on line 11 Warning: Use of undefined constant nav_js - assumed 'nav_js' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/psa03/hasbo.nl/httpdocs/wp-content/themes/simplex/functions.php on line 32 Haarlems Symfonisch Blaasorkest » Blog Archive » Haarlemmer blazers in de Hout - Symfonische Blaasmuziek uit Haarlem

Haarlemmer blazers in de Hout

Op zondagmiddag 28 juni, een week na het Houtfestival, klinkt er opnieuw feestelijke muziek in de Haarlemmerhout. Vanaf 15.00 uur laten het Haarlems Accordeonorkest en het Haarlems Symfonisch Blaasorkest in de muziekkoepel naast de hertenkamp horen hoe mooi ‘geblazen’ muziek in het historische stadspark kan klinken.

Het Haarlems Accordeonorkest opent de middag. Onder leiding van de bekende accordeonist Evert van Amsterdam speelt dit bijna 30 man/vrouw sterke orkest gevarieerde stukken. Zoals ‘La Muerte del Angel’ van Ástor Piazzolla, componist van het op het Koninklijk huwelijk door Carel Kraayenhof gespeelde ‘Adiós Nonino’. Ook wordt een tangomedley ten gehore gebracht. Van Johan Sebastiaan Bach klinkt het derde deel van Brandenburgs Concert nr. 3. Afgesloten wordt er met muziek uit de Balkan: ‘Transsylvania’ – geboortegrond van graaf Dracula – van Helmut Quakernack. Wat opvalt aan het Haarlems Accordeonorkest is de goede orkestratie en het vermogen en het lef om ook de zachte passages te laten klinken, naast het volle geluid van de forte gedeelten.

Klassiek én opzwepend
Rond vier uur stapt het Haarlems Symfonisch Blaasorkest het podium op. Bij een recent optreden voor de Kathedraal van Antwerpen werd het orkest nog gecomplimenteerd om zijn balans tussen de volle orkestklank enerzijds, en het pianospel en de soli van de diverse instrumenten met bescheiden begeleiding anderzijds. Het Haarlems Symfonisch Blaasorkest staat onder leiding van Thomas Lowe, een van oorsprong Britse dirigent, met de baroktrompet als specialisatie. In het programma dan ook Britse composities, zoals de ‘William Byrd Suite’ van Gordon Jacob. Maar ook het romantische ‘Zemire et Azor’, opera en balletmuziek van de Luikse componist Gretry. En de vijfde Hongaarse Dans van Johannes Brahms, even woest als opzwepend.

Het zomerconcert van deze op en top Haarlemse orkesten met een voorliefde voor klassieke muziek is gratis te bezoeken. Wel is er gelegenheid tot het geven van een vrijwillige bijdrage.

Plaats een reactie